Föreläsningar

Föreläsningar

Aktuellt från Linnéuniversitetet
”Ett modernt universitet i Småland”

Föreläsningsserien vill visa på Universitetets olika kunskapsmiljöer. Föreläsarna delger oss de senaste rönen inom några aktuella forskningsområden.
Avgift 200 kr för höstens föreläsningsserie Övriga erlägger 100 kr per föreläsning
Tid Onsdag 18 september, 16 oktober och 13 november kl 13.30–15.00
Lokal Lorensbergskyrkan, Lorensbergsleden 8, Kalmar
Ansvarig Lena Persson, tfn 073 0530306

18 september
E-hälsa och digitalisering inom vård, hälsa och omsorg

Clara Axelsson, projektledare och Lina Nilsson, docent i hälsoinformatik presenterar eHälsoinstitutet och ger exempel på aktuell forskning och utvärdering inom området e-hälsa.

eHälsoinstitutet är en del av Institutionen för Medicin och Optometri vid Linnéuniversitetet och utgör en mötesplats för forskning, utvärdering, samverkan och utbildning inom e-hälsa.
Vi kommer ta avstamp i de utmaningar som hälsa, vård och omsorg står inför och ge exempel på hur digitala verktyg kan förändra verksamheter men också hur de kan förändra för individen. Vi kommer berätta om våra pågående projekt som exempelvis handlar om digitala vårdmöten, välfärdsteknik, implementering av digitala verktyg och utvärdering av nyttan med digitalisering.

16 oktober Informationspåverkan och desinformation – hot mot medierna och demokratin

Andreas Önnerfors, projektledare för Faktajouren vid Fojo men också professor i idéhistoria. Önnerfors arbetar på Medieinstitutet Fojo med att utbilda svenska journalister för att kunna identifiera och bemöta desinformation. Men vad är det egentligen? Kampanjen mot socialtjänsten som pågick 2021–2023 är ett skolboksexempel hur en sårbarhet i samhället kan utnyttjas. Känsliga förhållanden som att myndigheterna omhändertar barn kan snabbt blåsas upp till att anta andra dimensioner och integreras in i större berättelser om att Sverige inte gillar muslimer. Kampanjen med koranbränningarna följde samma mönster. Men det finns också andra exempel. I de sociala medierna sprids dessa berättelser snabbt till en global publik och mobiliserar känslor som negativt påverkar Sverigebilden. Utvecklingen påskyndas av de så kallade syntetiska medierna som skapas med hjälp av generativ artificiell intelligens. Går det att skydda sig mot falsk information och vad krävs det av svenska medier att kunna motstå otillbörlig informationspåverkan? Ett sätt är att öka den digitala källkritiken och kunna verifiera mera.

Önnerfors ger under 2024 ut boken “Konspirationsteorier. Meningsskapande berättelser i historia och nutid”.

13 november
Linnéuniversitetet idag och i framtiden

Niklas Ammert, professor i historia och prorektor vid Linnéuniversitetet berättar om universitetet och dess verksamhet. Sedan fusionen mellan Högskolan i Kalmar och Växjö universitet den 1 januari 2010 har Linnéuniversitetet utvecklats till det sjätte största lärosätet i Sverige. Under de första 15 åren har såväl forskning som utbildning utvecklats. Nu pågår arbetet med ny strategi och nya mål för universitetet.
Ammert presenterar också den historiedidaktiska forskning han bedriver. I människors möten med historia är ofta värderelaterade frågor synliga, ibland till och med framträdande. Värdefrågor skapar mening och intresse, men samtidigt finns risk att historieskrivning och historieundervisning moraliserar. Genom forskningsarbete i flera internationella projekt har frågan om historia och värdefrågor undersökts.

Övriga föreläsningar

Föreläsningar musik

Rulla till toppen