Föreläsningar
Föreläsningar
Aktuellt från Linnéuniversitetet
”Ett modernt universitet i Småland”
Föreläsningsserien vill visa på Universitetets olika kunskapsmiljöer. Föreläsarna delger oss de senaste rönen inom några aktuella forskningsområden.
Avgift 300 kr för höstens föreläsningsserie Övriga erlägger 100 kr per föreläsning
Tid onsdagar 22 januari, 26 februari, 26 mars och 23 april kl 13.30–15.00
Lokal Lorensbergskyrkan, Lorensbergsleden 8, Kalmar
Ansvarig Lena Persson, tfn 073 0530306
22 januari
Mat och klimat – hur ska vi välja vad som är bäst för oss och vår miljö?
Anna Blücher är universitetslektor, biolog och tidigare ansvarig för programmet Nutrition och livsmedelsvetenskap.
Livsmedelssektorn står för nära en tredjedel av de globala klimatgasutsläppen och 75–80 % av förlusten av biologisk mångfald. Dessutom används 70 % av allt färskvatten till produktionen av mat.
Det sker mycket inom forskning för att på olika sätt bidra till att minska matproduktionens stora påverkan på miljön och klimatet. Utnyttja havets möjligheter, ta reda på och använda rester, effektivare odling, cirkulär odling och tåligare sorter. Betande djur är viktiga för biologisk mångfald, men släpper ut stora mängder med klimatgaser. Vi måste kanske utnyttja och använda för oss helt nya råvaror som insekter, svampar och bakterier för att få tillräckligt med bra näring till oss, våra barn och barnbarn.
Genom vårt val av mat som är bra för miljön påverkar vi även vår hälsa så vi kan få möjlighet till ett längre och friskare liv. De nya nordiska näringsrekommendationerna och livsmedelsverkets rekommendationer är anpassade för att minska både välfärdssjukdomar och matens klimatpåverkan. Föreläsningen tar upp forskning inom området och vad som är bäst för både hälsan och miljön – det finns mycket mer än äta mjölmask och knapra friterade gräshoppor.
26 februari
E-handel på gott och ont
Leif Marcusson är lektor i affärsinformatik. Handel har varit drivande i samhället och har varit lokal, regional och global, så även idag. Fjärrhandel kräver kommunikation och transport. Som exempel kan vi minnas 1900-talets postorder, där årets ljuspunkt kunde vara när en katalog dök upp i brevlådan. Nu finns allt alltid ett fingertryck bort genom e-handel, d.v.s. en utvecklad möjlighet till personlig global fjärrhandel. Det finns nu e-butiker över hela världen där allt finns att köpa, ofta till förvånansvärt låga priser.
Det finns många frågor om e-handel. Vilken e-handelsbutik kan jag lite på? Ska jag betala med bankkort i förskott, vid leverans eller på faktura? Kan jag returnera eller häva köpet? ”Vem i hela världen kan man lita på?” framförde Hoola Bandoola Band 1972. Det gäller ännu mer i ett digitalt samhälle, där vem som helst verkar kunna göra och säga vad som helst. I en värld där allt ser ut att vara tillåtet kan livet kännas oförståeligt.
Föreläsningen tar sin utgångspunkt i en översikt i svenskens IT-användning. Det byggs på med e-handel generellt och därefter kommer forskningsresultat om e-handlare i Sverige och Finland. Slutligen kommer kundens situation att ta plats och sluta cirkeln.
26 mars
Utgrävningar av soptippar och bottensediment samt sanering med hjälp av växter
William Hogland är seniorprofessor i miljöteknik och ekoteknik.
Samarbete kring forskning och undervisning av utgrävningar av soptippar i Östersjöområdet och anläggning av fytoparker/turistparker i samarbete med näringslivet presenteras. Praktiska studier på ön Ösel i Estland samt testytor i Lettland, Litauen och Polen redovisas. I Sverige redovisar doktorsstudier och forskning kring rening av oljeförorenade jordar och utgrävning av förorenade områden i glasriket, och anläggande av Orreforspark. Sanering av Malmfjärden med hjälp av en undervattensrobot och försök till utnyttjande av muddermassorna till nytta i samhället. Grunderna till hur växter fungerar vid rening av vatten och jord från föroreningar gås igenom.
23 April
Vad handlar Israel – Palestina-konflikten om och går den att lösa?
Anders Persson är docent i statsvetenskap och har skrivit böcker om konflikten.
Israel-Palestinakonflikten har pågått sedan slutet på 1800-talet och gått ifrån att vara en marktvist mellan två nationalismer – den judiska och den arabiska – till att bli mer av en religiös konflikt. Samtidigt visar all forskning att konflikter som bygger på religiösa grunder är svårare att lösa än de som bygger på sekulära grunder. Finns det då något hopp att lösa denna långvariga konflikt?
Övriga föreläsningar
Föreläsningar musik
Svensk Musikhistoria
Johan Sandholm är folkbildare och musiker. I serien svensk musikhistoria tar han upp tonsättare, musiker och musikaliska företeelser från 1700-talet och framåt.
22 januari Den svenska musikens fader – J H Roman
5 februari Bellman och hans tid
19 februari Den svenska operans födelse
5 mars Vaudeville och resande teatersällskap
19 mars August Söderman, Johan Lindegren och Oscar Byström
Kursledare Johan Sandholm, tfn 070-699 60 83
Deltagarantal 30
Avgift 300 kr för hela serien
Tid Onsdagar kl. 10.00–12.15, fem tillfällen.
Lokal Lorensbergskyrkan, Lorensbergsleden 8, Kalmar
Ansvarig Ulla Henriksson, tfn 070 335 59 07
Klassisk musik
Under vårterminen kommer vi att lyssna på några av de största kompositörerna i alfabetisk ordning från A – W.
24 januari Från Adams till Buxtehude
7 februari Från Chopin till Haydn
21 februari Från Händel till Mendelsohn
7 mars Från Mozart till Schumann
21 mars Från Sibelius till Wagner
Kursledare Sune Berglund. tfn 070 371 63
Deltagarantal 30
Avgift 300 kr för hela serien
Tid Fredagar enligt ovan kl. 10.00–12.15
Lokal Kulturskolan, Baronen, Skeppsbrogatan 6
Ansvarig Bengt Holmberg. tfn 070 604 96 25
Föreläsningar/konst
I konstens värld
Sören Björklund, journalist och tidningsman med stort kulturhistoriskt intresse är bosatt Mörbylånga. Han har skrivit en biografi över konstnären Helge Johansson samt dessförinnan böckerna Ivan Lönnberg – konstnären som stupade i första världskriget (2015) och Målarkolonin i Carolles (2018).
14 januari – Lotte Laserstein och väggmålningen Sommaridyll
Berättelsen om den kända konstnären samt om hennes väggmålning Sommaridylls väg från ett litet hus utanför Mariefred till Kalmar konstmuseum. Varför målades bilden, vad är det vi ser och vilka är barnen och ungdomarna?
28 januari – Per Ekströms son och den döende dandyn
Historien om Ekströms son Ivan Lönnberg och Nils Dardels berömda målning. Konstnären Ivan Lönnberg hann inte fylla 27 år. Han kämpade som frivillig i franska Främlingslegionen och föll för en tysk kula 1918. Lönnberg var ett ”oäkta barn” och han föll i glömska. Nu har han fått ny aktualitet genom Moderna museet som ser ett samband mellan Lönnberg och Dardels målning Den döende dandyn.
11 februari – Öländska klassiker
Tillsammans med konstvetaren Fred Johanson återvänder vi till sommarens utställning på Ölands Museum Himmelsberga. Vi diskuterar målningar av Sigfrid Södergren, Vera Nilsson, Lotte Laserstein, Per Lindekrantz och Margareta Linton. Samt några färre verk av Nils Kreuger, Per Ekström och Helge Johansson.
Avgift 200 kr för hela serien. Övriga är välkomna i mån av plats och betalar 100 kr per föreläsning.
Deltagarantal 40
Tid Tisdagar enligt ovan kl. 13.30-14.30
Lokal Kalmar Konstmuseum, Stadsparken i Kalmar
Ansvarig Ulla Henriksson, tfn 070 335 59 07
Föreläsningar/film
De älskade genrefilmerna
Jan Herstad är filmälskare och samlare av filmklassiker. Vårens serie behandlar några av filmhistoriens mest slitstarka genrer.
29 januari Musicals
12 februari Noir – fyrtiotalets mörka filmer fyllda av hot, mord, svek och dödsdömd kärlek
26 februari Western
12 mars Screwball – komedi – de rappa dialogerna, de smarta kvinnorna och kärleken som triumferar
26 mars Att hitta klassikerna idag
Kursledare Jan Herstad, tfn 070-719 14 92
Deltagarantal 30
Avgift 300 kr för hela serien
Tid onsdagar kl. 10.00–12.15. Fem tillfällen.
Lokal Lorensbergskyrkan, Lorensbergsleden 8, Kalmar
Ansvarig Johan Sandholm, tfn 070-699 60 83
Föreläsningar/poesi
Poeterna på Öland
Öar tycks vara en utmärkt grogrund för poesi. Öland inte minst. Vid tre tillfällen i vår ska vi möta några ölandspoeter, levande och döda. Exempelvis:
Infödda – som Anna Rydstedt och Albert Eriksson.
Inflyttade – som Nina Södergren och Barbro Lindgren.
Tillfälliga eller mer beständiga sommargäster – som Erik Axel Karlfeldt och Nils Ferlin.
En del kända och hyllade – som Stagnelius.
Andra nästan bortglömda – som Kjell Adler.
Vi ska förstås prata om deras liv och lyrik, men också om vad som inspirerat dem och vad de inspirerat till; många av dikterna är tonsatta, dramatiserade eller motiv för målningar.
Kursledare Rosemarie Holmström är ölänning, konstnär och skribent, tfn 070 148 09 18
Deltagarantal 15
Avgift 200 kr för hela serien, tre kurstillfällen
Tid Torsdagar kl 10.00–11.45, 30 januari, 6 och 13 februari.
Lokal Folkuniversitetet, Kaggensgatan 42, Kalmar.
Ansvarig Johan Sandholm, tfn 070 699 60 83
Föreläsningar/lokalhistoria
Hus i Kalmar – 1900-talet
I den här studiecirkeln studerar vi husen i Kalmars centrala delar och de som har byggts under 1900-talets gång. Det hela börjar med hus i jugendstil och nationalromantik för att sedan övergå i helt andra arkitekturstilar – funktionalism, nyklassicism och folkhemmets arkitektur.
Vi träffas tre gånger under våren. Första träffen är ett rent teoripass. De olika stilarna behandlas då, liksom enstaka personer som har haft stor påverkan på vad och hur det har byggts. De två andra träffarna sker på plats ute i stadsmiljön. Första träffen den 20 mars. Datumen för de två följande bestämmer vi tillsammans.
Cirkelledaren utger sig inte för att vara expert på arkitektur. Bara en person som bott länge i Kalmar och gillar stadens äldre hus. Du får gärna själv bidra med dina egna kunskaper i den här cirkeln.
Kursledare Lennart Nilsson, tfn 070 362 37 42
Deltagarantal 16
Avgift 300 kr
Tid Torsdagar kl.13.00 – 15.15. Tre tillfällen 20 mars + två andra torsdagar
Ansvarig Lars Carlsson, tfn 070 217 05 71