Månadsmöten

MÅNADSMÖTEN 

Månadsmöten är avgiftsfria för medlemmar. Övriga erlägger 100 kr per föreläsning.

13 januari
Hur gör man en flora över Ölands mer än 3 000 olika kärlväxter?

Anders Waldenström, delaktig i redaktionen för den nyss utkomna boken ”Ölands flora”, berättar om arbetet med att planera, sammanställa fynd, skriva och publicera denna bok i två band.

Tre tidigare floror över Öland finns publicerade: en från 1863, en från 1938 samt en från 1986, så behovet av något nytt var stort. Arbetet med den nya floran startade strax efter millennieskiftet och slutfördes under 2024.

Trots att Öland är ett av våra mest utforskade landskap när det gäller växter och djur, har det alltså saknats en modern sammanställning. Hur står det till med våra orkidéer? Minskar de i antal? Hur påverkar det moderna skogs- och jordbruket våra växtsamhällen? Var hittar man klipplöken?

Anders berättar i ord och bild hur denna stundtals mödosamma resa mot en färdig bok gick till. Vad var lätt och vad var svårt? Hur många var vi? Hur gick det till? Parallellt med detta berättande visas också en mängd vackra bilder över Öland och dess växtmiljöer.

30 januari (OBS, torsdag!)
Till bildningens försvar!

Sverker Sörlin är en svensk idéhistoriker, professor i miljöhistoria och författare. 2019 gav han ut boken Till bildningens försvar – den svåra konsten att veta tillsammans.

Bildning har varit ett centralt begrepp för det moderna framstegets tidevarv – en väg för den enskilda människan att lära och växa alltsedan 1700-talets upplysning. Den gör att vi kan överskrida de begränsningar som ryms i nation, kön, religion, etniskt ursprung eller andra identiteter.
Bildning har blivit än mer viktig, i en tid när mörka skuggor drar över världen. När sanningen privatiseras och allt fler stängs inne i åsiktsburar. Vi har mer kunskap än någonsin – men vi vet allt mindre tillsammans.

Boken har därför ett nästan provocerande angeläget ärende: Det behövs en uppdaterad förståelse – en bildning om det som angår oss alla och som gör oss friare och samhällen säkrare.

10 mars
Årsmöte och framträdande av Lokalteatern med sånger ur Udda fåglar

Lorensbergskyrkan, Lorensbergsleden 8, Kalmar. Dagordningen för sedvanliga årsmötesförhandlingar kan du läsa på vår hemsida www.kalmarsu.se under rubriken ”Årsmöte”. Alla handlingar finns tillgängliga från den 17 februari på vår expedition (Kaggensgatan 42 i Kalmar) och på vår hemsida www.kalmarsu.se.

Före årsmötesförhandlingarna gästas vi av Lokalteatern som ger en komprimerad version av sin föreställning ” Udda fåglar”. En blandning av humor och allvar, revy och drama, högt och lågt!

7 April
EU och framtiden

Ylva Nilsson har bevakat EU som journalist i mer än 30 år, varav hälften i Bryssel som korrespondent, först för Dagens Industri och sedan för Svenska Dagbladet. Ylva Nilsson är för närvarande EU-krönikör för Expressen samt EU-kommentator för TV4. Hon har skrivit flera böcker på EU-temat, bl.a.

  • 2014 Allt eller det mesta du trodde att du visste om EU är antagligen helt fel.
  • 2019 Så förs svensk EU-politik, med ett tvärsäkert kanske.
  • 2024 När EU och världen förändrades, Sverige sist på bollen.

Under hösten har vi fullständigt dränkts i information om presidentvalet i USA medan EU har hamnat i medieskugga. Detta trots att organisationen egentligen är mycket viktigare för oss genom att mer än hälften av våra lagar fattas i Bryssel och att huvuddelen av vår handel är inom EU. Nu står EU inför stora utmaningar vad gäller sammanhållningen i skuggan av Ukrainakriget och det är dags att uppdatera våra kunskaper.

12 maj
Så fint att kunskap finns!

Bodil Jönsson, fysiker, författare, folkbildare och professor emerita vid Lunds universitet, föreläser på temat i sin senaste bok ”Så fint att kunskap finns”.

Nyss var faktabaserade kunskaper något som fanns. Och så kom kunskapsrelativismen. Nu uppmanar Bodil Jönsson oss att främja kunskapens kraft!

Så här skriver hon bland annat på omslaget till sin bok:
”Är du lika häpen som jag över dagens ohämmade vrålljugande och dito kunskapsförakt? Hur ska vi bemöta dem som med kapporna vända efter vinden hävdar just sin ”sanning-för-dagen”? Det är hög tid för breda samtal om detta. Det här är en bok skriven med hjärteblod. Mitt hjärteblod. Kunskap är ju något vi ska vara rädda om, ta hand om, utveckla, ha respekt för och använda. Absolut inte nonchalera, relativisera, håna eller misstänkliggöra. Kunskap är nog den allra viktigaste komponenten i vårt immateriella kulturarv. Vad vore vi och vem vore vi utan kunskaperna från våra förfäder?”


Rulla till toppen