Månadsmöten
MÅNADSMÖTEN
Månadsmöten är avgiftsfria för medlemmar. Övriga erlägger 100 kr per föreläsning.
9 september Ungdomlighet
Mats Trondman är seniorprofessor på Linnéuniversitetet. Lever vi en tid med “brådmogna” barn, “vuxna” ung- domar, “ungdomliga” vuxna och pensionärer? Det är den drivande frågan i föreläsningen. För att både problematisera och försöka besvara frågan fokuserar Trondman tre teman:
- Den förlängda ungdomstiden: När blir vi vuxna?
- Ny relationsgrammatik: hur ser vuxna och barn/ungdomar på varandra och vilka är konsekvenserna för relationerna dem emellan?
- Vuxenrollen i en ny tid: Får och bör en vuxen vara en auktoritet?
Det är Trondmans idé att när ungdomstiden förlängs i en tid av ny relationsgrammatik så utmanas vuxnas auktoritet. På gott och ont!
7 oktober
Terranauterna – om människans dröm att upptäcka och kartlägga världen
Staffan Bergwik, professor i Idéhistoria vid Stockholms universitet berättar om hur människan sedan nio tusen år försökt att avbilda världen och därigenom skaffa sig makt. Vi får följa försöken att kartlägga världen via Columbus, Mercator (och kanske även Sven Hedin) fram till dagens satelliter.
Viljan att kunna överblicka världen ledde den västerländska människan upp på de högsta bergstopparna och så småningom upp i luften, i ballonger, flygplan och rymdfarkoster. Men berättelsen om hur jorden upptäcktes och kartlades har också mörkare stråk. Kolonialism och imperialism följde när människan med överblick skaffade sig makt. Hur kan vi använda arvet från upptäckarna på rätt sätt idag?
4 november
Tyskland och förintelsen i historien 1923–2023
Peter Johnsson redogör i sin senaste bok inte bara för Hitlers och nazismens historia utan också hur den historien efter andra världskriget i Tyskland först förträngdes, sedan successivt återkom för att idag vara överallt närvarande i det offentliga rummet. Det är utifrån de fyra substantiven Historien, Glömskan, Återkomsten och Närvaron som han berättar om historien i tre för Hitler centrala städer: München, Nürnberg och Berlin. Hitler kallade München för den nazistiska rörelsens stad, Nürnberg för de nazistiska partidagarnas stad och München skulle i det tusenåriga riket förvandlas till världens huvudstad.
I sin föreläsning kommer Peter Johnsson ta oss med på en resa genom Tyskland till dessa städer där historien sammanflätas med nutid.
Styrelsen planerar att genomföra en resa i slutet av våren 2025 för den historieintresserade till dessa städer med Peter Johnsson som reseguide.
2 december
Världsarv i världen och på Öland.
Följ med på en resa till några av jordens mest unika platser.
Emma Rydnér, arkeolog och kommunikatör, är verksam som världsarvssamordnare för Unescos världsarv Södra Ölands odlingslandskap.
Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia. Tillsammans fungerar världsarven som en stor bok där varje världsarv representerar ett kapitel och på så sätt bidrar med sin historia. Södra Ölands odlingslandskap är berättelsen om hur lantbrukarna i generation efter generation skapar ett unikt odlingslandskap med radbyar, åkrar, sjömarker och alvarmarker.
Det är FN-organisationen Unesco som ansvarar för världsarvslistan.